BANKACILIK
Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır? 2023 Başvuru Şartları ve Ücreti
Tekne ehliyeti nasıl alınır sorusu günümüzde sıkça merak edilen konulardan birisi. Tekne kullanmak için ehliyet gerekir mi? Gerekirse şartları nelerdir? gibi sorular oldukça fazla soruluyor.
Tekne ehliyeti, Amatör Denizci Belgesi (ADB) olarak da tanımlanır. Bu belgeyi alabilmek için bazı koşulları sağlamanız gerekiyor. Merak etmeyin, yazı içerisinde bu belgenin ne olduğundan nasıl alınacağına kadar tüm detaylara yer verdim.
İlk olarak Amatör Denizci Belgesi nedir sorusuyla başlayan yazı içerisinde başvuru şartları, başvuru süreci, tekne ehliyeti fiyatları, sıkça sorulan sorular gibi başlıklara yer verdim. Tekne ehliyeti nasıl alınır? Nereden alınır? Merak ediyorsanız okumaya devam edin!
İçindekiler
Ulaştırma Bakanlığı Tekne Ehliyeti Nedir?
Denizle iç içe olmak birçok kişi için dinlendirici bir deneyim olarak tanımlanır. Bu süreç içerisinde tekne ehliyeti nasıl alınır sorusundan önce Amatör Denizci Belgesi (ADB) anlamına da gelen tekne ehliyetinin ne olduğuna değinmek gerekir. Amatör Denizcilik Belgesi nedir? Sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz;
- Belirli kriterlere sahip olan teknelerin, yine belirli şartlar dâhilinde alınacak ehliyet ile kullanılması gerekmektedir.
- Amatör Denizci Belgesi, 10 beygir gücünü geçen motora sahip olan hususi özelliklere sahip deniz taşıtlarının kullanılması için şart koşulan bir belgedir.
- T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilmektedir.
- İlgili ehliyeti alabilmek için belirli kriterleri sağlamanız gerekmektedir. Başvuru şartlarını sonraki başlıklarda bulabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: TC ile Ehliyet Sınav Sonuçları Sorgulama
KMT Nedir?
Kısa Mesafe Telsiz kelimelerinin kısaltılmış hâli KMT olarak ifade ediliyor. Belgenin ülkemizdeki genel adı Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Yeterlik Belgesi şeklinde düzenlenmiştir. Uluslararası mevzuat içerisinde SRC (Short Range Certificate) olarak geçmektedir.
Tekne donanımı içerisinde VHF telsiz cihazı bulunuyorsa, bu cihazı kullanmak için KMT belgesi sahibi olmanız şarttır.
(Amatör Denizci Belgesi) Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır?
Tekne ehliyeti nasıl alınır sorusunu açıklığa kavuşturalım. Ülkemizde tekne kullanmak için ehliyet sahibi olmak adına ilk olarak Amatör Denizci Eğitim ve Başvuru Sistemi üzerinden sunulacak eğitimlerin tamamlanması gerekmektedir.
Eğitim sonrasında aynı sistem üzerinden sınav gerçekleştirilmektedir. Başvuru belgeleri şu şekildedir;
- T.C. kimlik kartı ve fotokopisi,
- Devlet hastanesinden alınmış tekne kullanımına engel bulunmadığını açıklayan sağlık raporu,
- Harç ücretlerinin ödendiğine dair banka dekontu,
- 14 – 18 yaş aralığındaki başvurular için noter onaylı ve örneğine uygun olarak velisi tarafından düzenlenmiş muvafakatname,
- Başvuru sahibine ait bir adet vesikalık fotoğraf içeren imzalı başvuru formu.
Tekne için gerekli olan ehliyet konusuyla ilgili güncel bilgilere T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı web sitesinden ulaşabilmeniz mümkündür.
Tekne Ehliyeti Başvuru Şartları 2023
Tekne ehliyeti nasıl alınır sorusunu yanıtladıktan sonra başvuru şartlarına da değinmek gerekir. Başvuru için gerekli belgelerden anlaşılacağı üzere ehliyeti alabilmek için tekne ehliyeti başvurusu için bazı şartlar belirlenmiştir. Tekne ehliyeti başvuru şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Tekne ehliyeti yaş sınırına uygun olmalısınız. Yaş sınırı 14’tür. 14 – 18 yaş aralığındaki başvuran kişiler için velisi tarafından düzenlenmiş ve noter onaylı muvafakatname gereklidir.
- 18 yaşın altındaki kişiler, hızı saatte 7 milden az olan tekneleri kullanabilmektedir.
- Sağlık raporunun ilgili devlet hastanesi tarafından uygun bir şekilde oluşturulması ve onaylanması gerekmektedir. Buradaki amaç, kişinin tekne kullanımına engel bir rahatsızlığının olmadığını tespit etmektir.
- Amatör Denizci Belgesi’ni alacak olan kişinin ADB sınavını geçmesi gerekmektedir.
- Kişilerde ayrıca kaçakçılık ya da yurt dışına insan kaçırma gibi suçların olmaması gerekir.
- Eğitim durumu olarak en az ilkokul düzeyi belirlenmiştir.
Tekne kullanma ehliyeti için yukarıdaki şartları taşımanız gerekmektedir. Ulaştırma Bakanlığı tekne ehliyeti için bu şartları sağlayan herkes başvuru yapabilir.
İlginizi çekebilir: Ehliyet Yaş Hesaplama
Tekne Ehliyeti Başvuru Süreci 2023
Tekne ehliyeti nasıl alınır sorusunda başvuru sürecine dair detaylı bilgilere yer verelim. Amatör tekne ehliyeti sahibi olmanız için ADB ve KMT belgelerini almanız gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;
- Eğitim Kaydı Yaptırın: ADB ve KMT belgesini almak için ilk aşamada eğitim kaydı yaptırmanız gerekmektedir. T.C. Ulaştırma Bakanlığı ADB ve KMT eğitimlerine katılmak için buradan e-devlet şifrenizle giriş yapabiliyorsunuz. E-Devlet aracılığıyla giriş yaptıktan sonra ilgili eğitimlere kayıt yaptırabilirsiniz.
- Amatör Denizci Belgesi Sınavı: Gerekli eğitim tamamlandıktan sonra aynı sistem üzerinden ADB ve KMT sınavlarına başvuru yapmanız gerekmektedir. Sınavlarda başarılı olduğunuz takdirde sonraki adıma geçebilirsiniz.
- Belgeler İçin Gerekli Olan Ödemeleri Gerçekleştirin: Sınav sonucunda başarılı olursanız gerekli harç ücretlerini ödemeniz gerekmektedir. Bir sonraki başlıkta ilgili harç ücretlerine değindim.
- Liman Müdürlüğü Aracılığıyla Ehliyetinizi Alın: Harç ödemesi yapıldıktan kısa bir süre sonra belgenize aynı sistem üzerindeki “Belgelerim” kısmından ulaşabilirsiniz. Belgenizi buradan çıktı olarak alabiliyorsunuz.
Tekne ehliyeti başvuru işlemlerini bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Teknenizde VHF telsiz cihazı bulunmuyorsa KMT belgesi almanıza gerek yoktur.
Tekne ehliyeti başvuru hakkında bilgileri izleyerek öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
Tekne Ehliyeti Ücreti 2023
Tekne ehliyeti nasıl alınır sürecinde harç ücretleri oldukça önemlidir. Ehliyet alma sürecinde sınavlar için ve ehliyetinizi alabilmeniz için birtakım harç ücretlerini ödemeniz gerekiyor. Ehliyet kazanmaya hak kazandığınızda ise kart ücretini ödemelisiniz. Tüm bunlarla birlikte tekne ehliyeti ücreti 250 TL‘dir.
Tekne Ehliyetiyle Hangi Tekneler Kullanılır?
Tekne ehliyetlerinin kapsamı şu şekilde belirlenmiştir. Amatör Denizci Belgesi; 2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan, gezi ya da spor amacıyla gerçekleştirilen, mürettebat içermeyen tekne kullanımları için geçerlidir. 10 metreden 24 metreye kadar tekne ehliyeti şarttır.
Ancak teknenizi ticari amaçlarla kullanmak için ya da gemilerde çalışmak için ADB belgesi yeterli değildir. Ticari tekne kullanımı için farklı işlemler söz konusudur. Ticari tekne kullanma belgesi nasıl alınır sorusu bu konu kapsamına girmektedir.
ADB Gerektirmeyen Tekneler Var mıdır?
10 beygir gücü altında olan motor kapasitesindeki tekneleri kullanmak için herhangi bir ehliyet gerekmemektedir. İlgili araçları ehliyet gerekmeksizin kullanabilirsiniz.
Tekne ehliyeti nasıl alınır sorusunda ilgili ehliyetin kapsamı da oldukça önemli bir konudur.
Ticari amaçlı tekne kullanımı ya da gemi personeli olmak için Gemiadamı Yeterlik Belgesi alınması gerekir. Başvuruları en yakın Liman Müdürlüğü’ne gerçekleştirebiliyorsunuz.
İlginizi çekebilir: Ehliyet Sınav Harcı Yatırma
Tekne Ehliyeti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tekne ehliyeti nasıl alınır sorusunun önemli bölümlerinden birisi de dikkat etmeniz gerekenlerdir. Sınava hazırlık ve ehliyetin aşamasında bazı unsurlara dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Sınava hazırlık için e-Devlet üzerinden sisteme giriş yapabilir ve eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca Amatör Denizcilik Federasyonu web sitesinden de eğitim kaynaklarına ulaşabilmeniz mümkündür.
- Düzenli olarak çalışmanız hâlinde kısa sürede sınavı başarıyla tamamlamanız mümkündür.
- Ehliyeti almak için gerekli şartları taşıdığınızdan emin olun.
- Sınavı kazandıktan sonra harç ücretlerini süresinde yatırmayı ihmal etmeyin. Harç ücretinin yatırılmaması hâlinde Amatör Denizci Belgesi alabilmeniz mümkün değildir.
Amatör Denizci Belgesi Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)
Tekne ehliyeti nasıl alınır sorusuna ek olarak sıkça sorulan sorular bölümüyle eksik kısımları kapatmak istedim. İlgili konu kapsamında sık sorulan sorular şu şekilde;
Tekne Ehliyeti Nereden Alınır?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilmektedir. Gerekli başvurunu şartlarını karşıladıktan sonra internet üzerinden kolayca başvuru yapılabilir.
Amatör Denizci Belgesi Sınavları Nasıl Yapılır?
Sınavlar belirtilen sistem üzerinden online olarak gerçekleştirilmektedir. Eğitiminizi tamamladıktan hemen sonra sınav randevusu oluşturabilirsiniz.
Amatör Denizci Belgesi Sınavı Ücretli Midir?
ADB sınavlarına girmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Sınavı kazanmanız hâlinde ilgili belgelere dayalı olarak harç ücreti ödersiniz.
Amatör Denizci Belgesi Sınavı Geçer Not Kaçtır?
Sınav için başarı notu 100 üzerinden 60 ve üstü şeklinde tanımlanmıştır. Yani sınavı geçebilmeniz için en az 60 puan almanız gerekmektedir.
Tekne Ehliyeti Süreli Midir?
Hayır, tekne ehliyeti süresizdir. Ancak ADB’nin yenilenmesi istenebilir. Bunun için de belgeyi veren idari kuruma başvurmanız gerekebilir.
Amatör Denizci Belgesi Sınav Konuları Nelerdir?
– Seyir,
– Gemicilik ve Tekne Kullanma,
– Denizde Çatışmayı Önleme Kuralları,
– Meteoroloji,
– İlk Yardım,
– Denizde Güvenlik ve Haberleşme,
– Deniz Hukuku ve Uluslararası Sözleşmeler,
– Motor, Tekne ve Elektrik Bilgisi.
Sınav, yukarıdaki konu başlıklarını kapsar. Bu konulara dair toplamda en az 50 soru sorulmaktadır. Tekne ehliyeti nasıl alınır sürecinde en önemli aşama ADB sınavıdır.
Yeni Tip ADB Nedir?
Yeni tip Amatör Denizci Belgeleri, kullanım unsurlarını kolaylaştırmak için kredi kartı boyutunda özel olarak tasarlanmıştır. Sınavı başarıyla geçenlere bu belge verilmektedir.
KMT Almak İçin Yaş Şartı Var Mıdır?
KMT belgesi alabilmek için 17 yaşın tamamlanmış olması gerekmektedir. Aksi hâlde KMT belgesi alınabilmesi mümkün değildir.
KMT Belgesi Süreli Midir?
KMT belgesi 5 yıl süreye tâbidir. Süre sonunda sınavsız bir şekilde, kolayca yenileyebilirsiniz.
Sonuç
Tekne ehliyeti nasıl alınır sorusuna tüm detaylarıyla yanıt verdik. İlgili ehliyetin alınabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. Bu şartları sağlayan herkes eğitim alabilir ve sınavlara katılabilir.
Sınav sonucunda başarılı olunması hâlinde ilgili harçları ödemeniz gerekir. Sonraki aşamada Amatör Denizci Belgesi’ni alabilmeniz mümkündür.
Bir önceki yazımız olan MaxiPuan Geçen Yerler 2023 – Hemen Kullanın! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
BANKACILIK
MaxiPuan Geçen Yerler 2023 – Hemen Kullanın!
Biriken MaxiPuanlarımı nerelerde kullanabilirim? diye merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. 2023 yılında MaxiPuan geçen yerler hakkında detaylı bir anlatımda bulundum. Ayrıca, Maximum Puan hangi sitelerde kullanılır, bilgisinin de en güncel halini sizlerle paylaştım. Peki, MaxiPuan para nedir? diye sorduğunuzu da duyar gibiyim. Öncelikle şunu söyleyebilirim ki MaxiPuan, İş Bankası Maximum Kredi Kartı çerçevesinde sunulan faydalardan biridir. […]
BANKACILIK
Almanya’dan Türkiye’ye Para Gönderme 2023 EN UCUZ YÖNTEMLER!
Almanyadan Türkiyeye para gönderme işlemlerini gerçekleştirmek isteyen gurbetçiler için harika bir yazı hazırladım. Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları sık sık Türkiye’ye para transferi gerçekleştiriyorlar. Durum böyleyken en hızlı ve uygun yollarla Türkiye’ye para transferi nasıl gerçekleştirilir? Merak ediliyor. 2023 Almanya’dan Türkiye’ye para gönderme konusuna açıklık getireceğim. Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank gibi tüm bankalardan Türkiye’ye transferi anlatacağım. […]
- EVDE EK İŞ10 ay önce
İŞKUR Evde Paketleme İşi 2024 – BAŞVURU FORMU!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evlere Sabun Paketleme İşi Veren Firmalar Telefon Numaraları (GÜNCEL-2023)
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evde Çorap Paketleme İşi Veren Firmalar – 2023 İLETİŞİM
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
İzmir’de Evlere Paketleme İşi Veren Yerler – 10.000 TL KAZAN
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
LC Waikiki Evlere İş Veriyor Mu? – AYDA 12.000 TL KAZANÇ!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Ankara Evlere İş Veren Firmalar – 2023 Telefon Numaraları!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
İstanbul Evlere Paketleme İşi Veren Firmalar 15.000 TL KAZAN!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evde Paketleme İşi Veren Firmalar – 81 İlde Başvuru Bilgisi!