MAAŞLAR
İnşaat Mühendisliği Maaş Bilgileri 2023 | Kamu – Özel Sektör
İnşaat mühendisliği maaş bilgileri günümüzde sıkça araştırılıyor. Mühendis adayları, zorlu eğitim sürecinin ardından mezun oluyorlar ve kamu sektörü, özel sektör, yurt dışı gibi seçeneklerden iş bularak kariyer hayatına başlıyorlar. Peki, inşaat mühendisi maaşları ne kadar?
Yazı içerisinde inşaat mühendislik maaşları bilgilerini verdim. Kamu, özel sektör, yeni mezun, yurt dışı, sözleşmeli personel gibi başlıklar hâlinde bilgileri bulabilirsiniz. Özellikle döviz kazancı elde edildiği için yurtdışı inşaat mühendisi maaşları oldukça yüksek.
İnşaat mühendisliği maaş 2023 bilgileri için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. O halde vakit kaybetmeden incelemeye başlayalım!
İçindekiler
İnşaat Mühendisliği Maaşları 2023
İnşaat mühendisliği maaş seviyesi, çeşitli faktörlere göre değişiklik gösteriyor. Kıdem, tecrübe, eş ve çocuk durumu, çalışılan sektör gibi birçok faktöre göre maaşlar belirlenir. İnşaat mühendisliği maaşları özel sektör bilgileriyle açıklamaya başlayalım…
1- Özel Sektör İnşaat Mühendisi Maaşları
İnşaat mühendislerinin özel sektörde ne kadar kazandığını belirlemek oldukça zordur. Çünkü maaş skalası oldukça geniş. Özel sektördeki maaşların tamamen işveren tarafından belirlendiğini düşünürsek, net bir maaş söylemek zordur.
Bunu öğrenebilmenin en iyi yolu Kariyer.net üzerinden ilgili maaşlara bakmaktır. Güncel inşaat mühendisliği maaş 2023 bilgileri şu şekilde;En Düşük En Yüksek Ortalama 14.650TL 37.990 TL 18.320 TL
Görüldüğü üzere inşaat mühendisleri ortalama olarak aylık 18.320 TL civarında kazanç sağlamaktadır. İnşaat mühendisi ne kadar kazanır sorusunun yanıtını bu şekilde verebiliriz.
NOT: 2023 yılının ilk dönemi için asgari ücret zam oranları henüz belirlenmedi. Zam oranları açıklandığında maaş tutarları da değişecektir.
İlginizi çekebilir: Akademisyen Maaşları
2- Devlette İnşaat Mühendisi Maaşı
İnşaat mühendisliği maaş devlet rakamları kişinin kıdemine, görev yaptığı kuruma, eş ve çocuk durumuna, yabancı dil bilmesine, yüksek lisans yapmış olmasına göre değişiklik gösterir. Sonraki başlıklarda bu faktörleri detaylı olarak açıklayacağım.
Kamu sektöründe kıdem ve derece bilgilerine göre maaşlar belirlenmektedir. Buna göre ocak ayında yapılan zamla birllikte 2023 yılında en düşük devlette 1/4 kademesindeki bir mühendis maaşı 21 bin 071 TL‘dir.
Devlet inşaat mühendisi maaşları da memur zammı oranlarına göre değişiklik gösterecektir. 2023 yılı için memurlara verilen zam oranı belli olduğunda maaş bilgilerini güncelleyeceğim.
Yeni Mezun İnşaat Mühendisi Maaşları 2023
Yeni mezun inşaat mühendisi maaşları tahmin edileceği üzere en düşük tutardan başlar. Çünkü yeni mezun olunduğunda herhangi bir tecrübe olmayacağı için işverenler yüksek ücretler vermeyi tercih etmiyor.
Ancak kişinin mezun olduğu okul, hangi projelerde yer aldığı, nitelikleri vb. durumlara göre yüksek maaşlarla başlanabilmektedir. Yeni mezun bir inşaat mühendisine ortalama olarak 14.650 TL civarında maaş verilmektedir.
Yurtdışı İnşaat Mühendisi Maaşları 2023
İlgili mesleği yurtdışında yaptığınızda döviz kazancı elde edersiniz. Ancak yurtdışında iş bulabilmek, çalışma izni almak, yüksek kazançlar elde etmek hiç de kolay değildir. Yine de yabancı diliniz varsa şansınız bulunuyor! Yurtdışındaki maaşları incelemek için Almanya’yı baz aldım.
- İnşaat mühendisliği maaş Almanya da yıllık 50.000 Euro civarındadır. Bu da aylık olarak 4.150 Euro’ya (bugünkü kurla 82.000 TL) denk geliyor.
- İlgili rakamlar nitelik ve becerilerinize göre değişiklik gösterir. Buradaki veriler, ortalama değeri ifade eder.
İnşaat mühendislik maaşlarının en yüksek olduğu ülkeler hakkında bilgi almak için şu videoyu izleyebilirsiniz:
Sözleşmeli İnşaat Mühendisi Maaşı
Sözleşmeli personellerin maaşları alım yapan kurum tarafından belirleniyor. Genel ortalamaya bakıldığında kamudaki en düşük mühendis maaşından biraz daha aşağıda olduğu görülmektedir. Sözleşmeli inşaat mühendisi maaşı bilgileri şu şekilde;
- İnşaat mühendisi alımı yapan kurumların ilanları incelendiğinde ortalama olarak aylık kazançların 12.000 TL civarında olduğu görülmektedir.
- Kurumdan kuruma göre bu rakam değişiklik gösterebilir.
İnşaat Mühendisliği Maaşlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Çoğu meslekte olduğu gibi inşaat mühendisliği maaş miktarına da etki eden faktörler aşağı yukarı aynıdır. Bunları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz;
- Tecrübe: Hangi işi yapıyor olursanız olun, tecrübe; maaşı belirleme noktasındaki en önemli faktördür. Tecrübeniz arttıkça mühendis maaşları da artış göstermektedir.
- Bilgi Birikimi: Bilgi birikimi maddesi içerisine yabancı dil bilmek, alanıyla ilgili teknik bilgilere hâkim olmak, yazılım bilmek vb. katabiliriz. Bu durumlara göre de maaşınız değişiklik gösterir. Teknik bilgileriniz arttıkça daha verimli olacağınız için yüksek kazançlar sağlayabilirsiniz.
- Çalışma Şartları: Şantiyede ya da masa başında çalışmanıza göre alacağınız ücretler değişiklik gösterir.
- Sektör: Çalışacağınız sektör, maaşlarınız üzerinde etkilidir.
- Çalışılan Pozisyon: İnşaat mühendisi olarak proje sorumlusu, asistan, yönetici asistanı, yönetici gibi pozisyonlarda çalışabilirsiniz. Bu pozisyonlar arasında da ciddi maaş farklılıkları söz konusudur.
- Firma Büyüklüğü: Kurumsal ve büyük firmalarda daha fazla kazanç elde edebiliyorsunuz.
- Eş ve Çocuk Durumu: Eş ve çocuk durumuna göre kazancınız artabilir. Kamu ya da özel sektörde çalışanlar için bu durum, yasalarla güvence altına alınmıştır.
- Kıdem: Tecrübeyle bağlantılı olarak memurları, yani kamu sektöründe çalışanları ilgilendiren bir faktördür. Kıdem ve dereceniz arttıkça aldığınız ücrette artıyor.
NOT: Mühendislik alanında kendinizi geliştirmeniz çok önemlidir. Kendinizi geliştirdikçe daha yüksek ücretler kazanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Veri Analisti Maaşları
İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar?
İnşaat mühendisi; bina, yol, havaalanı, köprü, tünel, arıtma sistemleri, kanalizasyon vb. büyük inşaat projelerini ve sistemlerini tasarlayan, inşa eden, denetleyen ve sürdüren kişidir. Yani mesleki tanım olarak büyük inşaat projelerini yürüten kişiler olarak ifade edebiliriz.
İnşaat mühendisi ne iş yapar sorusun yanıtları şöyle sıralanabilir.
- Mimarlar ile beraber proje tasarımında görev alırlar.
- Yapıların güvenlik derecelerini denetlerler. Güvenlik riski bulunan yapıları yetkililere bildirirler.
- Havaalanı, yol, köprü gibi projelerde çalışırlar.
- Yeni yapıların güvenli, hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde yapılmasını sağlarlar.
- Makine mühendisleri ile beraber çalışarak inşaat alanında kullanılacak makineleri tasarlayabilirler.
- Güncel arıtma sistemleri üzerine çalışmalar yaparlar.
- Köprü gibi önemli yapıların bakım ve onarımı için görev alırlar.
İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur?
İnşaat mühendisi olmak için öncelikle lise döneminde sayısal bölümü seçmeniz gerekiyor. İnşaat Mühendisliği bölümü sayısal derslerin ağırlıkta olduğu bir bölümdür.
Sonraki aşamada üniversitelerin 4 yıllık İnşaat Mühendisliği bölümlerinden mezun olarak staj yapma zorunluluğunuz bulunmaktadır. Zorunlu yapı stajını tamamladıktan sonra göreve başlayabilirsiniz.
Yüksek inşaat mühendisi olmak için ise fakülteden mezun olduktan sonra 2 yıl yüksek lisans yapılmalıdır. Şayet kamu kurumunda çalışmak isteniyorsa KPSS sınavlarına girilmeli ve gereken puan alınmalıdır.
İnşaat mühendisi ne kadar maaş alır şeklinde de sıkça sorular soruluyor. Ortalama olarak maaşlar 9.500 TL’den başlamaktadır.
İnşaat Mühendislerinin Görev ve Sorumlulukları
İlgili mesleği araştıran kişiler, mesleğin görev ve sorumluluklarını da merak ediyor. Şüphesiz işlerin doğru ve düzgün bir şekilde yapılması, inşaat mühendislerinin temel görevidir. Ancak bununla sınırlı kalmıyor. Diğer görev ve sorumluluklar şu şekilde;
- Yapıların planlanan bütçeye uygun bir şekilde, planlanan zamanda sorunsuz bir şekilde yürütülmesini ve tamamlanmasını sağlamak.
- Teknik ve fizibilite çalışmaları dâhil olmak üzere saha incelemelerinde bulunmak.
- Proje maliyetlerini hesaplayarak bütçe hazırlamak.
- Yapı temelinin yeterliliği ve sağlamlığını belirlemek için toprak testi yapmak. Sonuçları değerlendirmek.
- Projenin sağlık ve iş güvenliği ile alakalı kısımları için yasal gerekliliklere uygunluğu denetlemek.
- Detaylı tasarımlar için bilgisayar yazılımları kullanmak.
- Müşteri, mimar, makine mühendisleri, taşeronlar dâhil olmak üzere alanında profesyonel kişilerle uyumlu bir şekilde çalışmak.
- İlgili kamu planlama kurumlarına raporlar hazırlamak ve sunmak.
İlginizi çekebilir: Yazılım Mühendisliği Maaşları
İnşaat Mühendislerinde Aranan Nitelikler Nelerdir?
Başarılı bir inşaat mühendisi olmak için bazı nitelik ve özelliklere sahip olmanız gerekiyor. Gerek kamu sektörü, gerekse de özel sektörde bu niteliklerden bazıları, hatta tamamı sizlerde aranıyor.
Kolay bir şekilde iş bulmak ve yüksek maaşlarla çalışmak için aşağıdaki niteliklere sahip olmanız gerekir;
- AutoCAD, Civil 3D gibi tasarım programlarını çok iyi derecede bilmek,
- Metedolojik düşünme yeteneğine sahip olmak,
- Proje yönetebilme becerisine sahip olmak,
- Problem çözme yeteneğini geliştirmek,
- Teslim tarihi ve bütçe planlamasına uyumlu bir şekilde çalışmak,
- Sözlü – yazılı iletişim becerilerini geliştirmek,
- Yabancı dil bilmek,
- Mesleki teknik bilgilere hâkim olmak,
- Meslek ve sektör hakkında güncel bilgileri (kaynakları) takip etmek,
- İnşaat yapılarında modern güncel tasarımları takip etmek,
- Gerektiğinde yüksek lisans yaparak mesleki olarak gelişme göstermek.
Bunları gerçekleştirdiğinizde inşaat mühendisliği maaş seviyelerinin de artacağını söyleyebiliriz.
İnşaat Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?
İnşaat mühendisleri, farklı sektörlerde çalışma imkânı bulabilirler. Bu meslekte iş arıyorsanız aşağıdaki sektör, iş ve firma seçeneklerini değerlendirebilirsiniz;
- Proje Müdürlükleri,
- Danışmanlık Şirketleri,
- Proje ve İnşaat Denetimi Yapan Şirketler,
- İş Planlaması Gerçekleştiren Şirketler,
- Teknik Çizim İşleri,
- Malzeme Denetimi,
- Akademisyenlik vb.
İnşaat mühendisliğinde kariyer oluşturulurken ağırlıklı olarak iki model tercih ediliyor. Birincisi saha mühendisliği, ikincisi ise proje ofisi mühendisliğidir. Çalışılabilecek alanlar şu şekilde;
- Proje Ofisi Mühendisi: Bir projenin ofis kısmındaki işler için görev yapabilirsiniz. Tasarım yapmak, en temel işlerinizden birisi olacaktır. Sahaya genelde çıkılmamaktadır.
- Saha Mühendisi: Şantiye içerisinde aktif rol alan mühendislerdir. Masa başı işlerden uzak olarak direkt sahada görev yaparlar. Şantiyenin idaresi, saha mühendislerine ait olmaktadır.
- Satış Mühendisi: Bir firmanın satış departmanında da görev yapabilirsiniz. Projelerin satışı, ilgili hesaplamalar vb. görevlerde bulunabilirsiniz.
- Satın Alma Mühendisi: Projenin maliyetiyle ve bütçesiyle doğrudan bağlantılı bir şekilde çalışabilirsiniz. Hangi maldan ne kadar, ne kalitede alınacak vb. konuları siz belirleyebilirsiniz.
İnşaat Mühendisi Adaylarına Bazı Tavsiyeler!
İnşaat mühendisliği maaş bilgileri konusunda önemli bilgiler verdikten sonra mühendis adaylarına bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Teknik ve mesleki bilgi gelişimi açısından bu tavsiyelere uymak oldukça önemlidir.
- Okul döneminde derslerinize iyi şekilde çalışın. Amacınız elbette yüksek not almaktır. Fakat temel amacınız o dersi öğrenmek olmalı.
- Okul hayatında sosyal hayat ve iletişim becerilerini geliştirin.
- Uygulama derslerine mutlaka katılın.
- İnşaat mühendisliği ile alakalı yayınları takip edin. Yapı fuarlarına, seminerlere, kongrelere mutlaka katılın.
- Ders haricinde akademisyenlerden alabildiğiniz kadar bilgi alın. Onların tecrübelerinden faydalanın.
- Mutlaka yabancı dil öğrenin. Mesleki gelişim açısından farklı kaynakları okuyabilmek çok önemlidir.
- Öğrencilik döneminin bitmesine yakın yapacağınız stajı doğru bir şekilde belirleyin. Yapı stajına başlamadan önce çalışmak istediğiniz alanı belirleyin ve o alanda staj yapın.
- İnşaat mühendisliği ile alakalı olan tüm kaynakları okumaya çalışın. İnternet sitelerini takip edin. Mail haber bültenlerine kaydolun.
- Staj yapacağınız firmanın kurumsal, size bilgi katacak, gelişiminizi önemseyen bir yer olmasına özen gösterin.
- Staj yaptığınız yerde kalmaya çalışın.
- Kamu sektöründe çalışmak istiyorsanız KPSS ve YDS sınavlarına iyi bir şekilde hazırlanarak yüksek puanlar alın. Atanma şansınız daha yüksek olacaktır.
İlginizi çekebilir: Grafik Tasarım Maaşları
Sıkça Sorulan Sorular
Devlet mühendis maaşları da dâhil olmak üzere inşaat mühendisliğinde maaşlar konusuna detaylı bir şekilde değindik. Görüldüğü üzere inşaat mühendisliği maaş seviyeleri direkt olarak teknik bilgi, tecrübe ve becerilerinizle alakalıdır.
Son olarak konu hakkında sıkça sorulan sorulara yer verip, yazıyı noktalamak istiyorum.
1- İnşaat mühendisi en fazla ne kadar maaş alır?
İnşaat mühendisliği maaş seviyeleri kişinin kendi gelişimine bağlıdır. Tecrübe ve teknik bilgi arttıkça maaşlar da artış gösterecektir. Özel sektörde kazançların daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak en yüksek tutarı belirleyemeyiz. Çünkü kazancınızın bir sınırı bulunmamaktadır.
2- İnşaat Mühendisliği bölümünde iş imkanı var mı?
Diğer mühendislik bölümlerine oranla ilgili bölümde iş imkânları oldukça yüksektir. Çünkü ülkemizde inşaat sektörü gelişmiş bir yapıdadır. İnşaat mühendisliği maaş miktarları her ne kadar değişiklik gösterse de şartları sağlamanız hâlinde iş bulabilmeniz mümkündür.
3- 1 yılda kaç inşaat mühendisi mezun oluyor?
Ortalama olarak her yıl toplam 10.000 inşaat mühendisi adayı mezun oluyor. Yıl ortalamaların bu şekilde olduğu görülmektedir.
4- İnşaat mühendisi olmak zor mu?
Mühendislik bölümlerinin tamamı sayısal ağırlıklı olduğu için zordur. Yüksek bilgi, disiplin ve beceri gerektirmektedir. Derslerinize düzenli olarak çalışmanız hâlinde mezun olmanız çok da zor değildir.
Bir önceki yazımız olan Gardiyan Maaşları 2023 – İnfaz Koruma Memuru Maaşı Ne Kadar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
MAAŞLAR
Gardiyan Maaşları 2023 – İnfaz Koruma Memuru Maaşı Ne Kadar?
Gardiyan, bir diğer adıyla infaz koruma memurları birçok kişinin meslek hedefinde bulunuyor. Peki, gardiyan maaşları ne kadar? Yeni atanan, bekar, lise mezunu, sözleşmeli, 4/1 gardiyan maaşı için yapılan zamlardan sonra güncel bilgileri bu içerikten öğreneceksiniz… İnfaz koruma memuru maaşlarından tek tek bahsettikten sonra sizlere en özet haliyle gardiyan nasıl olunur? Şartları neler? Bunlardan da bahsedeceğim. […]
MAAŞLAR
Tıbbi Sekreterlik Maaşları 2023 | Kadrolu ve Sözleşmeli…
Tıbbi sekreterlik, sağlık sektörü için oldukça önemli bir meslek kolu. Bu alanda çalışmak isteyenler, tıbbi sekreterlik maaşları ne kadar? bunu çok merak ediyor. Tıbbi sekreterlik maaşı 2023 bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz! Maaşlar; yeni atanan, önlisans mezunu, kadrolu ve sözleşmeli olmak üzere farklı senaryolara göre düzenlendi. Ek olarak tıbbi sekreter nedir, ne iş yapar gibi soruları yanıtladık. […]
- EVDE EK İŞ10 ay önce
İŞKUR Evde Paketleme İşi 2024 – BAŞVURU FORMU!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evlere Sabun Paketleme İşi Veren Firmalar Telefon Numaraları (GÜNCEL-2023)
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evde Çorap Paketleme İşi Veren Firmalar – 2023 İLETİŞİM
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
İzmir’de Evlere Paketleme İşi Veren Yerler – 10.000 TL KAZAN
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
LC Waikiki Evlere İş Veriyor Mu? – AYDA 12.000 TL KAZANÇ!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Ankara Evlere İş Veren Firmalar – 2023 Telefon Numaraları!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
İstanbul Evlere Paketleme İşi Veren Firmalar 15.000 TL KAZAN!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evde Paketleme İşi Veren Firmalar – 81 İlde Başvuru Bilgisi!