GİRİŞİMCİLİK
Çay Ocağı Dükkanı Açmak – 2023 Maliyeti ve Kazancı
Bir işletme fikri olarak çay ocağı dükkanı açmak sizler için karlı bir yatırım olacaktır. Çok fazla uğraş ve sermaye gerektirmeyen çay evi işletme; özellikle çalışmayan, emekli beyler ve kendi işinin patronu olmak isteyen kişiler için oldukça uygun bir iş fikridir.
Çok kolay bir şekilde çay ocağı işletmesi kurabilirsiniz. Maliyetinin düşük olması nedeniyle en çok tercih edilen işletme fikirlerinden biri de çay ocağı dükkanı açmaktır. Bu işten çok kazanç sağlayabilirsiniz.
Peki, ama nasıl? 2023’te çay ocağı işletmek ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını yazımın devamında bulabilirsiniz. Hadi vakit kaybetmeden bol kazançlı işimize başlayalım 🙂
İçindekiler
Çay Ocağı Dükkanı Açmak 2023
Aranızda çay tiryakisi olmayan var mı? Kahvaltıda, öğlen otururken, akşam yemekten sonra, misafirlikte, dışarıda… Gittiğimiz her yerde ilk aklımıza gelen içecek hep çay oluyor. Bunun nedeni, ülkemizdeki çay kültürü.
Biz Türklerin vazgeçemeyeceği şeylerden biridir çay içme alışkanlığımız. Öyle ki milli içeceğimiz olarak biliniyor. Bu alışkanlıktan yararlanarak bir işletme sahibi olmayı kim istemez ki? Girişimcilerin yeni odağında bu iş var. Sizler de çok basit birkaç yöntemle çay ocağı dükkanı açabilirsiniz.
Türkiye’nin her bölgesinin her mahallesinde bir çay ocağı dükkanı bulunur. Çay ocağı dükkanı açmak işinin bu kadar yaygınlaşmasının belirli nedenleri var. Bunlar,
- Az sermayenin yeterli olması,
- Fazla eleman sorunun bulunmaması (Çayı demleyecek ve servis edecek bir kişinin olması yeterli),
- Dükkan eşyalarının uygun fiyatlı olması,
- Fazla vergi yükünün bulunmaması ve
- Bol kazanç.
Çay ocağı dükkanı açmak için ihtiyacınız olan tüm teknik detayları yazı boyunca açıklıyor olacağım. Haydi devam edelim.
Çay Ocağı İşletmeciliği Hakkında
Yeni bir iş kurmayı düşünen veya belirli bir miktar sermayesi olan kişilerin çay ocağı işletmeciliği yaparak maddi kazanç sağlaması oldukça mantıklı olacaktır. Türkiye’de hemen hemen en çok bulunan işletmeler çay ocaklarıdır. Çay ocağı açanlar özellikle düşük sermaye talepleri nedeniyle bu işe yoğun ilgi göstermektedir.
Az maliyetle çok para kazanma fikirlerinden biri olan çay ocağı açmak için belirli niteliklere de sahip olmalısınız. Bu nitelikle çok basit işletmecilik alanında işinize yarayacak olan birtakım özelliklerdir. Bir çay ocağı işletmecisi,
- Müşterinin dilinden anlamalı,
- Her zaman iyi huylu olmalı,
- Kaliteli çay kullanmalı,
- Esnafla arası iyi olmalı.
Görmüş olduğunuz bu basit özelliklere sahip olan herkes çay ocağı işletmecisi olabilir. İşte sırf bu yüzden dahi çay ocağı dükkanı açmak son zamanların en popüler iş fikirlerinden. Çünkü önünüzde büyük engeller yok. İsteyen ve az bir sermaye sahibi olan herkes bu işi yapabilir 🙂
Çay Ocağı Açmak İstiyorum Nereden Başlamalıyım?
Bu işin en güzel yanı, çay ocağı dükkanı açmak için herhangi bir yeteneğe ve eğitime sahip olmanız gerekmez. Bunun yanında; çay ocağı açmak istiyorum nereden başlamalıyım? diye merak edenler! İlk işiniz, işlek bir nokta üzerinde bulunan dükkan bulmak olmalıdır.
Dükkanınızı açacağınız muhite göre kullanacağınız ürün ve malzemelerin kalitesine karar vermelisiniz. En az 2 kişi olacak şekilde işletmenizin ekibini belirlemelisiniz. Son olarak çay ocağı dükkanı deyip, geçmeyin. Güzel bir dekorasyon ile bulunduğunuz bölgenin en çok müşteri çeken çay ocağı olabilirsiniz.
Çay Ocağı Açma Maliyeti
Çay ocağı dükkanı açmak isteyenler maliyet konusunda oldukça meraklanıyor. Daha önce size bu işin maliyetinin düşük olduğunu söylemiştim. Şimdi neye dayanarak böyle söylediğimi paylaşacağım. Çay ocağı dükkanı açmak için harcama yapacağınız alanlar:
- Dükkan kirası,
- Çalışan maaşı,
- Masalar,
- Sandalyeler,
- Teknik malzemeler (Çaycılar, makineler)
- Çay bardakları ve tabakları
- Şekerlikler
- Dekorasyon malzemeleri ve
- Elbette çay!
Bir çay ocağı dükkanı açmak için para harcayacağınız noktalar yukarıda göründüğü gibidir. Teknik malzemeleri açacak olursak,
- Çay kazanı,
- Sanayi tipi tost makinesi,
- Sanayi tipi bulaşık makinesi,
- Tüp ve
- Buzdolabı
diyebiliriz. Bu ürünler tüm çay ocağı dükkanlarında bulunuyor. Yani bir dükkanın olmazsa olmazlarıdır! Tüm bunlara dayanarak çay ocağı açmak ne kadara mal olur diyenler için; bir çay ocağı açmanın maliyeti ortalama 300.000 TL civarındadır.
Şunu da söylemeden geçmeyeyim, pasajlarda bulunan, 50 metrekareden büyük, bir TV bulunduran çay ocakları için de 150.000 TL civarı sermaye yeterli olacaktır.
Dükkan kiralayarak hemen çay ocağı dükkanı açma yoluna girebilirsiniz. Dükkan kiraları, bulunduğunuz semte ve dükkanın büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Örneğin; İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Antalya, Bursa gibi şehirlerde dükkan kiraları biraz daha yüksek olabilir. Bu noktada en uygun dükkanı bulmak için biraz araştırma yapabilirsiniz.
Çay Ocağı Dükkanı Açmak – Maliyet Düşürme Tüyoları
TÜYO 1: Dükkan araştırmalarını hem sokağa çıkarak hem de evden yürütebilirsiniz. Oturduğunuz yerden emlakjet ve sahibinden gibi internet sitelerinde kiralık dükkan bulabilirsiniz.
TÜYO 2: Karadeniz bölgesinde çay hasadı yapılan dönemlerde bazen hasat fazlası ürünler olur. Karadenizli çay firmalarıyla iletişime geçerek bu hasat fazlası çayları çok ucuza satın alabilirsiniz. Böylelikle çay masrafınız da azalmış, çay ocağı dükkanı açmanın maliyeti de iyice düşmüş olur.
TÜYO 3: Çay ocağındaki masa ve sandalyeleri n11 ya da hepsiburada gibi web sitelerinden çok ucuza toplu bir şekilde satın alabilirsiniz.
TÜYO 4: Her türlü dekorasyon ürünü için trendyol ya da morhipo gibi sitelerden faydalanın. Buralarda çok ucuza güzel tablolar, süsler bulabilirsiniz.
Çay Ocağı Dükkanı Açmanın Kazancı
Çay ocağı dükkanı açmak istiyorum diyenlerin en çok merak ettiği konu: kazanç! İşletme sahibi olmak isteyenlerin asıl amacı elbette kazanacakları paralar ve kar marjlarıdır. Her işletmenin kendine göre gelirleri ve giderleri olacaktır. Yapacağınız işten ne kadar para kazanacağınız, dükkanınızın lokasyonuna, müşteri potansiyeline, kullandığınız malzemelerin kalitesine ve fiyat politikanıza göre değişim gösterecektir.
Ancak, bir çay ocağı işleterek ne kadar kazanç sağlarım diye merak ediyorsanız; sizi aydınlatmak isteriz.
Örnek Kazanç Planı: Bir bardak çayın maliyeti en fazla 30 kuruştur. Hatta bunu 20 kuruş üzerinden de hesaplayabiliriz. Çay maliyetini düşük tutarak çay ocağınızın kar marjını yükseltebilirsiniz.
Çay ocakları, çayın fiyatını 5 ile 10 TL arasında tutarlar. 20 kuruşa maliyet ettiğiniz bir bardak çayı 5 TL’ye satarsanız kar marjınız yüksek olacaktır. Günde 100 bardak çay da çıkartabilirsiniz; 1000 bardak çay da satabilirsiniz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aldığınız iş hacmine bağlı olarak kazancınız artacaktır. 20 kuruşa mal ettiğiniz 1 bardak çayı düşünün. Günde 5 liradan 500 bardak çay satarsanız; 2.500 TL kazanırsınız. Kısacası çay ocağı açmak karlı mı diyenler! Cevabınızı “evet” olarak aldınız sanırım 🙂
Çay Ocağı Açma Destekleri
Çay ocağı dükkanı açmak isteyenler nerelerden destek alabileceklerini bilmiyor. Şimdi çay ocağı açmak için devlet destek veriyor mu , KOSGEB destek veriyor mu gibi sorularınızı yanıtlayacağım.
Bu konuda oldukça şanslı olduğunuzu söyleyebilirim. Neden mi? Çünkü yalnızca kendi sermayenizle değil, desteklerle de çay ocağı dükkanı açabilirsiniz. Bu yolculukta sizi destekleyenler var! Hemen öğrenmek için okumaya devam edin 🙂
Çay Ocağı Dükkanı Açmak – KOSGEB Desteği
Para kazanmak amacıyla kurduğunuz çay ocağı için KOSGEB gerekli şartların sağlanması durumunda destek vermektedir. Bunun için:
- İtfaiye, belediye, sağlık bakanlığı gibi tüm devlet dairelerinden gerekli belge ve onayları almak,
- İkametgah, nüfus cüzdanı, vergi levhası, kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi,
- Vergi ödeme makbuzları, muhasebe kayıtları, esnaf ve sanatkârlar odası kayıtlarını hazırlamak,
- Açtığınız işletme için gerçekleştirdiğiniz tüm ödemelerin faturalarını almak
işlemlerini hallettikten sonra iş planınızı KOSGEB‘e onaylatmanız gerekmektedir. Onay süreci de tamamlandıktan sonra KOSGEB Hibe desteği olarak 50.000 TL’ye kadar yardım almanız mümkündür. Muhteşem değil mi? Bana kalırsa bu fırsatı muhakkak değerlendirin derim.
Çay Ocağı Dükkanı Açmak – Devlet Desteği
Çay ocağı açmak için devlet desteğinin olup olmadığı da çok araştırılan konular arasında. Maalesef ki, devletin herhangi bir kurumdan çay ocağı dükkanı açmak için para desteği alamıyorsunuz.
Öğrenmeden Geçme: Seyyar Satıcılık yapmak için gerekli olan ruhsat nasıl alınır öğrenmek için sizi yazıyı okumaya davet ediyorum 🙂
Çay Ocağı Evi Açmak İçin Gerekli Belgeler
Yeni açılacak olan her işletmede olduğu gibi çay ocağı açmak için de gerekli belgeler ve şartlar bulunmaktadır. İşte bir çay ocağı işletmek istiyorsanız aşağıdaki evraklara ihtiyacınız olacaktır.
- 2 adet fotoğraf
- Adli Sicil Kaydı Belgesi
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
- İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
- Vergi Levhası fotokopisi
- Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi
- İşyeri Krokisi bir uzmana çizdirilmelidir. Ayrıca, belgede tüm uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmak zorundadır.
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- Kira Sözleşmesi (işyeri kiralık ise tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır)
- ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi (işyerindeki tuvalet için)
Çay Ocağı Açmak İçin Nasıl Ruhsat Alınır?
Her türlü iş yeri(restoran, lokanta, pastane, cafe, bar, imalat yerleri, çay ocakları, kreş vb.) açmak isteyen kişiler için belediyeden alınması zorunlu olan ruhsatlar bulunmaktadır. Bir çay ocağı dükkanı açmak için belediyeden ruhsat almanız gerekmektedir. Çay ocaklarında aranacak ortak asgari nitelikler ise şu şekilde listeleyebiliriz:
- İşyerinin havalandırma ve ısıtma sistemi bulunmalıdır.
- Yiyecek ve içecek satılan, depolanan ve servisi yapılan işyerlerinde, yiyeceklerin hazırlandığı bölümlerin tabanları, duvarları ve yiyeceğin temas ettiği yüzeyler seramik, mermer, paslanmaz çelik gibi kolay dezenfekte edilebilir olmalıdır.
- Baca sistemi kurulmalıdır.
- Ürünlerde cam, porselen ve çelik materyaller kullanılmalıdır.
- Yangına karşı her türlü önlem alınmalıdır.
- Belediye makamı işyeri ruhsatı işlemlerinde tek yetkili kurumdur.
Yukarıdaki nitelikleri sağladığınız taktirde ruhsat alabilirsiniz. Çay ocağı ruhsat fiyatları da bulunmamaktadır.
Ayrıca, çay ocağı açma ruhsatı almak için bilgilendirici bir videoyu buraya bırakıyorum. İyi seyirler 🙂
Çay Ocağı Dükkanı Açmak Sıkça Sorulan Sorular
Evet, çay ocağı dükkanı açmak için ihtiyacınız olan tüm bilgileri sizlerle paylaştım. Son olarak aklınıza takılmış olabilecek birkaç soruya daha netlik getirmek isterim. Yanıtları okuduktan sonra dilerseniz, az yatırımla çok kazanç sağlayacağınız 32 kazançlı yeni iş fikri yazımıza da göz atarak işinize karar verebilirsiniz. Şimdiden bol kazançlar 🙂
Çay ocağında oyun oynanır mı?
Resmi olarak çay ocaklarında iddia, kumar vb. gibi oyunlar oynanamaz. Fakat okey veya iskambil kağıdı gibi vakit geçirici oyunlar oynayabilirsiniz.
Çay ocağında neler satılır?
Bitki çayları, siyah çay, oralet gibi içecekler satılır. İsteğe göre tost gibi maliyeti ucuz ve yapımı kolay ürünler de çay ocaklarında satılabilir.
Seyyar çay ocağı ruhsatı nasıl alınır?
Seyyar çay ocağı kurmak istiyorsanız, bulunduğunuz bölgenin zabıta amirliğine başvurmanız gerekiyor. Buradan ruhsat alabiliyorsunuz.
Çay ocağı konseptleri nasıl olmalı?
Çay ocağı konsept olarak rahat bir ortam olmalıdır. İnsanların konforlu bir şekilde vakit geçirmelerini sağlayan eşyalar konulmalıdır. İlgi çekici renkler kullanılır. Genelde kırmızı, yeşil veya mavi renkler çay ocaklarında çok tercih edilir.
Bir önceki yazımız olan Oto Yıkama Dükkanı Açmak – 2023 Kazanç Bilgisi! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
GİRİŞİMCİLİK
Kuyumcu Dükkanı Açmak 2023 | Şartları ve Maliyet Bilgisiyle!
Kuyumcu açmak istiyorum diyorsanız sizlere rehber bir içerik hazırladık! Kuyumcu dükkanı açmak için bilmeniz gereken tüm detayları inceledik… Kuyumcu nasıl açılır, tam anlamıyla öğreneceksiniz. Ek olarak kuyumcu açma maliyeti hakkında da bilgiler bulabileceksiniz. Kuyumculuk nasıl yapılır diyorsanız, bu içerikte her detayı öğreneceksiniz. Özellikle kuyumcu dükkanı açmak için kaç kilo altın gerekir gibi birçok soru soruluyor. […]
GİRİŞİMCİLİK
Butik Açmak 2023 | Maliyeti ve Kazancı! Butik Nasıl Açılır?
Giyim sektörü en çok kazandıran ve karlı sektörlerden bir tanesi. Butiklerde bu sektörde başarıyı yakalayanlardan… Butik açmak istiyorum kıyafetleri nereden alabilirim diye soruyorsanız, bu konuda bir düşünceniz yoksa, yazıyı okumaya devam edin! Ek olarak toptancılara ulaşma yöntemlerine de değineceğiz. Sermayenizi değerlendirecek, kendinize göre bir iş arıyorsanız, butik açma aradığınız iş olabilir. Fakat iş hakkında mutlak […]
- EVDE EK İŞ12 ay önce
İŞKUR Evde Paketleme İşi 2024 – BAŞVURU FORMU!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evlere Sabun Paketleme İşi Veren Firmalar Telefon Numaraları (GÜNCEL-2023)
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evde Çorap Paketleme İşi Veren Firmalar – 2023 İLETİŞİM
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
İzmir’de Evlere Paketleme İşi Veren Yerler – 10.000 TL KAZAN
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
LC Waikiki Evlere İş Veriyor Mu? – AYDA 12.000 TL KAZANÇ!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
İstanbul Evlere Paketleme İşi Veren Firmalar 15.000 TL KAZAN!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Ankara Evlere İş Veren Firmalar – 2023 Telefon Numaraları!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evde Paketleme İşi Veren Firmalar – 81 İlde Başvuru Bilgisi!