DEVLET DESTEKLERİ
Sosyal Yardım Ödemeleri | 2023 Devlet Yardımları
Sosyal yardım ödemeleri bireyler tarafından merak ediliyor. Sosyal yardım desteği kapsamında devlet tarafından ayni ve nakdi olmak üzere yardımlar sağlanıyor. Nakdi destekler parasal ödemeleri ifade ederken ayni destekler ise gıda, erzak vb. mal ile yapılan yardımlardan oluşur.
2023 yılında sosyal yardım programları kapsamında pek çok destek sağlanıyor. Bu içerikte güncel devlet yardımlarını, kapsamını ve ödeme miktarlarını aktaracağım.
Yardım programlarını ve sosyal yardım ödemeleri ne kadar oldu? Merak ediyorsanız, yazımızın devamını okuyabilirsiniz! 😊
İçindekiler
Sosyal Yardım Ödemeleri Ne Kadar Oldu?
Sosyal yardimlaşma nakdi yardım ne kadar sorusu gündemdeki yerini koruyor. Sosyal yardım ödemeleri ve tutarları, program kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenir.
Birçok sosyal destek programı ve buna bağlı olarak ödeme tutarı bulunuyor. Programlarına göre sosyal yardım ödemeleri şu şekilde;Destek Programı Ödeme Tutarı Ödeme Sıklığı Doğalgaz Tüketim Desteği 900 TL-2.500 TL arası Isıl haritaya göre belirlenen iki dönem içerisinde ödenebilir. Doğum Yardımı 1. çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL, 3. ve devamındaki çocuklar için 600 TL Tek seferlik Elektrik Tüketim Desteği Hane kişi sayısına göre belirlenen kW tutarı kadar. Aylık Engelli Aylığı Engel oranı %40-%69 arasında olanlar 1.594,70 TL, %70 ve üzeri olanlar 2.392,05 TL Aylık Engelli Yakını Aylığı 1.594,70-TL Aylık İşe Başlama Yardımı Brüt asgari ücretin 1/3’ü. SYDV Mütevelli Heyetince belirlenir. İşe Yönlendirme Yardımı Asgari ücretin azami %10’u kadar. SYDV Mütevelli Heyetince belirlenir. Kronik Hastalara Elektrik Tüketim Desteği Cihazın kapsamına göre azami 260,19 TL Aylık Kronik Hastalık Yardımı (Tüberküloz-SSPE) 4.336,84 TL Aylık Öksüz ve Yetim Yardımı 600 TL Her ay için hesaplanır, 2 ayda bir ödenir. Şartlı Eğitim Yardımları İlköğretim erkek öğrenci 90 TL, kız öğrenci 100 TL; Ortaöğretim erkek öğrenci 130 TL, kız öğrenci 150 TL. Her ay için hesaplanır, 2 ayda bir ödenir. Vefat Yardımı 1.237,81 TL Tek seferlik Yaşlı Aylığı 1.997,70 TL Aylık
Sosyal Yardım Programları
Sosyal yardım ödemeleri alabilmeniz için Bakanlık tarafından hazırlanan destek programlarına yapacağınız başvurunun kabul edilmesi gerekiyor. Her birinin farklı şartları bulunsa da genel olarak ihtiyaç sahibi olma faktörü gözetiliyor diyebilirim.
- İlgili programların bazılarında gıda, eğitim materyali, yakacak desteği gibi ayni yardımlar söz konusudur. Ayni yardımların geçerli olduğu programlarda muhtaçlık durumu, bağlı olduğunuz il ya da ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından belirleniyor.
- Yine aynı şekilde örneğin gıda yardımı başvurusu için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gitmeniz gerekir. Programlar çerçevesinde ikamet ettiğiniz yerde doğalgaz yoksa, kömür yardımı başvurusu yapabilirsiniz.
- Bakanlık tarafından oluşturulan destek programlarının ödemeleri genel olarak maddi şekilde yapılıyor. Maddi destek başvurusu işlemlerini e-Devlet ya da SYDV kurumlarında yapabiliyorsunuz.
1- Sosyal Destek Programları Nelerdir?
- Asker Ailelerine Yönelik Nakit Yardım Programı: Vatani görevini yerine getiren askerlerin sosyal güvencesi olmayan ve Kanun’a göre ihtiyaç sahibi sayılan ailelerine görev süresince yapılan yardımlardır. Destek tutarı 800 TL olarak belirlenmiştir.
- Asker Çocuğu Yardımı: Babası askerde olan çocuklar arasından sosyal güvencesi olmayan ve ihtiyaç sahibi olanlara yapılan yardımlardır. Destek tutarı 350 TL olarak belirlenmiştir.
- Çoklu Doğum Yardımı: Çoklu doğum sonucunda dünyaya gelen 0 – 2 yaş arasındaki çocukların öz bakım ve beslenme ihtiyaçlarının desteklenmesine yönelik olarak ailelere yapılan yardımdır. Destek tutarı 400 TL olarak belirlenmiştir.
- Eğitim Materyali Yardımı: İhtiyaç sahibi ailelere her eğitim – öğretim dönemi başında çanta, önlük, kırtasiye vb. malzemelerle yapılan ayni desteklerdir.
- Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Nakit Yardım Programı: Hanede sosyal güvencesi olan bir bireyin olmaması, ihtiyaç sahibi olması ve son nikâhlı eşinin vefat etmiş olması gerekir. Destek tutarı 1.000 TL olarak belirlenmiştir.
- Gıda Yardımları: Kanun kapsamındaki ihtiyaç sahibi ailelerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yapılan ayni desteklerdir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı öncesinde verilir. Muhtaçlığın sürmesi durumunda yıl boyunca verilebilir.
- GSS Prim Ödemeleri: Asgari ücretin 1/3’ünden az geliri olan kişilerin GSS primleri, devlet tarafından karşılanır.
- Şartlı Sağlık Yardımları: Sosyal güvencesi olmayan ve ihtiyaç sahibi olan ailelerin çocuklarına yönelik olarak sağlık kontrollerinin sağlanması için yapılan yardımlardır. Gebelik dönemi için aylık 200 TL, çocuk için aylık 100 TL, doğumun hastanede yapılması hâlinde tek seferlik 500 TL, doğumu takip eden ilk 2 ay için ise 300 TL destek sağlanır.
- Yakacak Yardımları: SYDV tarafından muhtaçlığı tespit edilen ailelere yönelik yapılan kömür yardımlarıdır.
İlginizi çekebilir: Aile Destek Programı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sosyal yardım ödemeleri alabilmeniz için öncelikle başvuru yapmanız gerekiyor. Başvurunuz onaylandıktan sonra sosyal yardım parası almaya başlayabilirsiniz. Peki, başvurular nasıl yapılıyor?
Aslında sosyal destek başvuruları için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Birincisi e-Devlet üzerinden başvurudur. Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti aracılığıyla e-Devlet üzerinden başvuru yapabiliyorsunuz.
Yeni destek paketi başvuru işlemleri de ilgili e-Devlet uygulamasından yapılıyor. Bulunduğunuz şehirdeki belediye yardımları için ayrı uygulamalar söz konusu olabilir. E-devlet aile destek başvurusu için bu yöntemi kullanmanız gerek.
İkinci yol ise bağlı olduğunuz il ya da ilçedeki SYDV kurumlarına giderek şahsi başvuru yapmaktır. Kuruma gidip ilgili destek programı hakkında form doldurabilir ve başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
SYDV görevlilerince eviniz ziyaret edilir. Muhtaçlık durumu bu şekilde yerinde tespit edilmektedir.
Sosyal Yardım Sorgulama
e-Devlet üzerinden sosyal yardım parası sorgulama işlemlerini yapabiliyorsunuz. Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama ekranından bunu gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzun durumu, kabul edilip edilmediği, bu ekranda görülebilir. Başvurular ağırlıklı olarak 15 gün içerisinde sonuçlandırılsa da yasal süre 30 gündür.
Ayrıca 144 no’lu bilgi hattını arayarak da başvurunuzla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Sosyal Yardım Ödemeleri Nereden Alınır?
Sosyal yardım ödemeleri nakdi olarak yapıldığında genel olarak PTT aracılığıyla alabiliyorsunuz. PTT’ye giderek adınıza herhangi bir destek ödemesi yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca e-Devlet üzerinden de ödemeleri görebilir ve hesabınıza aktarabilirsiniz.
PTT sosyal yardım sorgulama için PTT Ödeme Sorgulama ekranından adınıza yapılmış ödemeleri görebilir, hesabınıza aktarabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Doğalgaz Yardımı Başvuru Şartları
Sıkça Sorulan Sorular
Sosyal yardım ödemeleri konusunda sıkça sorulan sorulara yer verdim. İlgili sorular şu şekilde;
1- Sosyal Yardım Ödemeleri Kaç Ay Verilecek?
Programın kapsamına göre değişiklik gösterir. Genel olarak yardım almanızı sağlayan şartların ortadan kalkmasıyla beraber sosyal yardım ödemeleri de sonlandırılır. Tüm destek programları belirli bir süreye tâbidir.
2- Yardım Parası Ne Zaman Yatacak?
Sosyal ekonomik destek ne zaman yatacak gibi sorularla destek tutarlarının ne zaman yapacağı merak ediliyor. Hangi program kapsamında yardım aldığınıza göre ödeme sıklığı ve zamanı değişmektedir. Ancak aylık nakdi destekler genel olarak ilgili ayın ilk haftası itibariyle yatırılır.
3- Sosyal Yardım Ödemeniz Hazırdır Ne Demek?
Yardım sorgulama ekranında “Ödemeniz Hazırdır” ibaresini gördüğünüzde, ilgili yardım tutarının yatırıldığını anlayabilirsiniz. En yakın PTT’ye giderek paranızı alabilirsiniz.
4- Sosyal Yardım Durumu Devam Ediyor Ne Demek?
Sorgulama ekranında “Durumu Devam Ediyor” ibaresi de görülebilmektedir. Bu ifade, mevcut koşullarda destek programından faydalandığınızı gösterir. Ayrıca sosyal yardım ödemeleri için belirlenen şartları hala taşıdığınızı ifade eder.
5- Kaymakamlık Yardım Yapıyor Mu?
Kaymaklım yardım konusu da sıkça araştırılıyor. İlgili destek programları, Bakanlığın yetkisiyle SYDV kurumları tarafından gerçekleştirilir. Kaymakamlık bünyesinde sosyal yardım programları uygulanmamaktadır.
Bir önceki yazımız olan Hibe Desteği Olan İşler – 2023 DEVLET DESTEKLİ İŞLER! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
DEVLET DESTEKLERİ
PTT Sosyal Yardım Kartı Nedir? Nasıl Alınır? 2023 Detayları
PTT sosyal yardımları, yurt içi ve yurt dışı işlemlerinde kullanılabilen PTT Kart aracılığıyla yapılıyor. Bu kart ile ATM’lerden nakit çekimi yapabilir, para yatırabilir veya havale ile başka hesaba para gönderebilirsiniz. Aynı zamanda sosyal yardım paraları da PTT kart aracılığı ile alınabilir. PTT sosyal yardım kartı nedir ve nerelerde kullanılır gelin daha detaylı inceleyelim. PTT sosyal […]
DEVLET DESTEKLERİ
Maddi Yardım Yapan Dernekler! Başvurular ve Detayları…
Ülkemizde maddi yardım yapan dernekler birinci sırada gündeme gelen konulardan biridir. Maddi yardım yapan dernekleri sizler için araştırdık… Başvuruları sakın kaçırmayın! Maddi yardım yapan vakıflar ve dernekler ülkemizde yaşayan dar gelirli ailelere destek olmak adına çalışmalar yapmaktadırlar. Maddi yardım yapan kuruluşları incelemeye başlayalım! Maddi Yardım Yardım Yapan Derneklere Kimler Başvurabilir? Maddi yardım yapan derneklere dar […]
- EVDE EK İŞ10 ay önce
İŞKUR Evde Paketleme İşi 2024 – BAŞVURU FORMU!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evlere Sabun Paketleme İşi Veren Firmalar Telefon Numaraları (GÜNCEL-2023)
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evde Çorap Paketleme İşi Veren Firmalar – 2023 İLETİŞİM
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
İzmir’de Evlere Paketleme İşi Veren Yerler – 10.000 TL KAZAN
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
LC Waikiki Evlere İş Veriyor Mu? – AYDA 12.000 TL KAZANÇ!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Ankara Evlere İş Veren Firmalar – 2023 Telefon Numaraları!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
İstanbul Evlere Paketleme İşi Veren Firmalar 15.000 TL KAZAN!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evde Paketleme İşi Veren Firmalar – 81 İlde Başvuru Bilgisi!